Viete, aké sú zdravotné účinky kefíru?

Lahodný nápoj so zdravotnými benefity

Mliečny kefír je kvasený mliečny nápoj tvorený pôsobením kyslomliečnych baktérii. V najväčšom pomere baktérii v tomto nápoji je zastúpený Lactobacillus kefiranofaciens alebo Lactobacillus kefiri.

Kefír je výživnou, ľahko stráviteľnou potravinou, ktorá vyniká aj zdravotnými účinkami. Výživové zloženie kefíru je podobné zloženiu mlieka, z ktorého je vyrobený. Náš kefír je vyrobený z plnotučného kravského mlieka z vlastného chovu. Oproti mlieku obsahuje kefír viac vitamínov B1, B2 a kyseliny listovej.

Bielkoviny v kefíre sú už čiastočne natrávené pridanými kultúrnymi mikroorganizmami, telo ich preto dokáže ľahšie využiť. Kefír je vynikajúcim zdrojom vitamínu K a tiež biotínu – vitamínu B, ktorý pomáha pri vstrebávaní ostatných vitamínov skupiny B. Je bohatý aj na esenciálnu aminokyselinu tryptofán, ktorý má upokojujúci a zotavujúci účinok na nervový systém.

Za zmienku ďalej stojí množstvo vápnika a horčíka, ktoré sú dôležitými minerálmi pre zdravý nervový systém.

Čo ste možno o kefíre nevedeli…

Mnohé štúdie skúmali výhody pitia kefíru a preukázali, že ide o prírodné probiotikum, ktoré pri pravidelnom užívaní môže zmierniť črevné poruchy, podporovať pohyb čriev, znižovať plynatosť a zlepšovať celkové zdravie tráviacej sústavy. Kefír tiež zlepšuje vstrebateľnosť živín, podporuje imunitu, pomáha telu vyrovnať sa s hormonálnymi zmenami a bráni infekciám. Pravidelné pitie kefíru bolo spojené so zlepšením znášanlivosti laktózy.

Veľké množstvo mikroorganizmov v kefíre, ich aktivíta a produkty metabolizmu mikroorganizmov stavajú kefír do úrovne prírodného probiotika.

Ak by vás zaujalo viac tu sa môžete prečítať vedecké podklady – http://kefir.nazemi.sk/kefir-vedecky/