Ako sa u nás vyrábajú parené syry?

Vykysnutý syr je ľahko stráviteľný a je bohatým zdrojom vápnika.
V každom výrobku sú v prirodzenej forme mliečne bielkoviny, vitamíny a to D, E, K, A a iné minerály.

Pokračovanie článku

Prečo pasterizácia a homogenizácia mlieka nie je ideálna? Trápi Vás laktózová intolerancia?

Viaceré zdroje uvádzajú, že z výživového hľadiska oba procesy zmenou chemickej štruktúry ničia výživovú hodnotu mlieka – prírodné živiny, zdravé tuky, vitamíny, bielkoviny a pozitívne baktérie (ale aj negatívne pre ktoré bol proces tepelného ošetrenia mlieka zavedený).

Pokračovanie článku

Čo ste možno o kravách a ich jedálničku nevedeli…

Pre zaujímavosť, dojnica denne skonzumuje potravu v objeme cca 20 kg sušiny, teda pri tráve ktorá obsahuje cca 30 % sušiny by musela skonzumovať 67 kg trávy, aby pociťovala mechanickú sýtosť a nepociťovala hlad.

Pokračovanie článku